Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 3. května 1998

Během minulých pěti dnů se kolem čápů udála spousta věcí; připravujeme totiž nejen sledování celé Kristýniny rodinky, ale i leccos jiného. S čápy samotnými to ovšem bylo o poznání slabší, skoro by se dalo napsat, že se nic mimořádného nestalo.

Kristýna: Ve středu 29. dubna se na ni byl podívat Franta Pojer s Ivem Hulínským. Není už pochyb o tom, že Kristýna sedí na vejcích a že se při tom střídá se svým samečkem. Otázka (důležitá i pro naše další záměry) však je, jak jsou vejce nasezená a kdy se tudíž budou líhnout mláďata. Loni se Kristýna vrátila 3. dubna, 11. dubna (!) už seděla a 17. května byla ve hnízdě čerstvě vylíhnutá mláďata. Předloni jsme ji poprvé zaměřili 13. dubna a 27. května byla na hnízdě 5 až 7 dnů stará mláďata. Vzhledem k tomu, že doba sezení je 35 až 46 dnů (uvádí se to tak v literatuře, Franta tvrdí, že běžně to bývá spíš 35, nanejvýš 40 dnů), musela začít snášet také někdy kolem 10. dubna nebo nejpozději 15. dubna. Konečně jsme u letoška: Kristýnu jsme zaměřili poprvé 31. března, takže kolem 10. dubna už také mohla klidně snášet. Třeba se ale vrátila ještě o něco dřív... Přibližně mi z toho vychází, že mláďata by se mohla líhnout po 15. květnu.

Martin: V sobotu odpoledne jsem jezdil po lesích kolem Dobříše. Všude byly spousty cyklistů, turistů a trampů, takže se Martinovi vůbec nedivím, že to tam zabalil. Ale kde tedy je? A pokouší se znovu zahnízdit? Příští týden zkusíme noční zaměřování. (V noci je klid, menší rušení a čápi nocují na stromech, takže šance na úspěch se zvyšují.)

A ještě jedna drobnost. Nemáme jméno pro Kristýnina nového "manžela". Vzhledem k tomu, že ho chceme také obaťůžkovat, je to závažný nedostatek. Posílal jsem na to konto Magdaléně a Frantovi mail, ať zkusí něco vymyslet. Magdaléna odpověděla ROBERT a Franta na to, že ANO. Nedá moc přemýšlení, aby člověku došlo, že chtějí udělat kmotrem Roberta Tamchynu (dělá například Rozhovory v Lánech), což bych mu nepřál, poněvadž by si z něj drazí kolegové určitě tropili legraci. Neměl by někdo lepší nápad? Mně by se líbil třeba Kryštof. Asi proto, že žádného Kryštofa neznám.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz