Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 24. května 1998

Je půl třetí, na hnízdě sedí Kristýna. Už od deseti hodin. Teď zrovna obrací vejce. Jestli se objevil David, nevím. Protože mám spoustu práce, nakouknu do naší Pohledové laboratoře jen chvílemi. Všechno, co se odehrává na hnízdě, sice zaznamenáváme, ale i tak mě mrzí, že nemůžu o všem vědět HNED. Tedy prosba: mohli byste nám trochu ulehčit práci tím, že nás e-mailem upozorníte, když se na hnízdě bude dít něco zajímavého? Jako příručka pro pozorovatele čápů může sloužit text Franty Pojera Co chceme zjistit.

V pátek pozdě odpoledne, když jsme byli u VolvoXe, jsme hromadně viděli střídání Kristýny Davidem. Kristýna se pak ještě chvilku čistila na větvi za hnízdem - viz obrázek.

Zítra odpoledne se přenos rozběhne oficiálně. Tisková konference začíná ve 13.30 v internetové kavárně Pl@neta, Vinohradská 102, Praha 2. Všichni příznivci jsou zváni!


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz