Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Úterý 26. května 1998

Ze všeho nejdřív se omlouvám všem, kterým jsme nestačili odpovědět na jejich maily; elektronickou korespondenci budeme vyřizovat postupně.

Párkrát se objevil dotaz, jak často probíhá u kamery snímkování. Odpovídám, že na webu by se za optimálních podmínek měl obrázek změnit dvakrát za sekundu. Čápi toho ovšem nyní moc nepředvádějí, takže pokud si váš prohlížeč otevře přenos ve formátu DIFF, můžete mít pocit, že se díváte na fotografii. VolvoX tvrdí, že nejlepší je sledovat přenos v JPEGu, já ale dávám přednost GIFu, kde se obrázek mění celý (ne jenom v segmentech, kde došlo k větší změně); navíc se na něj dívám ve velkém okně. Modemistům ovšem tento způsob nedoporučuji. Spousta lidí se sháněla po adrese, na které přenos běží. Do Rozhlasu kvůli tomu přišla i jedna stará paní: "Můžete mi říct kde najdu ty čápy?" Naďa jí řekla a pak i napsala adresu http://kristyna.rozhlas.cz. Paní se nevěřícně dívala na papírek a pak povídá: "To je adresa? Kde to najdu?" Naďa pochopila a předvedla jí Kristýnu na svém počítači.

Netrpělivě čekáme na mláďata, Klára už mi říká, že jsem jak prvorodička. Pro čtenáře tohoto webu to není novinka (na téma líhnutí mláďat jsem tu už spekuloval), zatím ovšem nevědí, že včera jsme kvůli tomu udělali ptáčnické konzilium. Což byla chyba. Nemáme totiž ponětí, kdy Kristýna začala snášet, takže názory se rozrůznily v rozpětí celého měsíce. První termín mohl být 15. května, nejpozdější skoro v polovině června. Může mě tedy čekat ještě hodně dlouhá doba nejistoty a nervozity. Co mi snad nehrozí, je horečka omladnic.


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz