Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Středa 30. prosince 1998, 14.00
Jonáš je právě 30 minut na svobodě. Už se stačil připojit k hejnu víc než dvaceti černých čápů a začal lovit potravu.
-mb-

Středa 30. prosince 1998, 9.00
Je rozhodnuto, Španělé vypustí Jonáše ještě dnes. Zhruba za hodinu ho naloží do auta a odvezou k hejnku, které našli včera odpoledne (viz předchozí zápis). Pod zamračenou oblohu jižního Španělska by měl Jonáš vyletět přibližně ve 12 hodin.
-mb-

Středa 30. prosince 1998, 8.30
Cristina Parkés a Alejandro Torés včera v 15.30 našli Davida, byl ve skupině s dalšími čtyřmi dospělými čápy. O 600 metrů dál vzápětí kápli na další hejnko, ve kterém bylo pět dospělých a jedenáct mladých černých čápů. Ve faxu ze včerejšího večera Cristina píše, že by chtěla Jonáše vypustit v blízkosti mladých ptáků. Souhlasíme, pro Jonáše to bude určitě vhodnější společnost, než partička ostřílených slaměných vdovců, které se drží David.
Včera večer se nepříznivá předpověď počasí začala vyplňovat; byl silný vítr a déšť. Podle toho, jak se bude počasí vyvíjet dnes ráno, by se mělo rozhodnout, jestli Jonášovo vypuštění odložíme o dalších 24 hodin.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz