Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 1. února 1999
Jonáš se ztratil... nevím, jestli za tuhle větu napsat vykřičník nebo otazník. Včera byla v deltě Guadalquiviru paní Cristina Parkes. Našla Davida; Jonáše neviděla a nezaslechla ani signál jeho vysílače. A co víc - ztratilo se i ostatních padesát čápů černých. Nabízí se domněnka, že většina čápů (včetně Jonáše) někam přeletěla. Vzhledem k tomu, jaké je na jihu Španělska počasí, by nebylo divu: dnes v 8.30 naměřili v Seville teplotu 4° C, ochlazování větrem -4° C, vlhkost 56%, rosný bod -4° C, vítr VSV 19.3 km/h.
Družice viděly Jonáše a Davida naposled v pátek večer, kdy byli oba naši čápi ještě na jednom místě. Jonášův satelitní vysílač bude znovu aktivní až v noci ze středy na čtvrtek. Čeká nás velká zkouška trpělivosti...
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz