Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Sissi - a také Václav, Karel a Otakar (pátek 16. července 1999)
Na Dominičině a Kryštofově hnízdě je o mládě víc! A stejně jako jeho nevlastní sourozenci se má k světu.

a) Sissi opouští hnízdo, kde prožila prvních pět týdnů života. V té době jsme ovšem ještě nevěděli, že je to samička, a říkali jsme jí Wolfi… Foto Khalil Baalbaki
b) Sissi už je ve středních Čechách. V papírové krabici jsme ji z Innsbrucku vezli přes noc a každou hodinu jsme zastavovali, abychom ji zkontrolovali. Z auta Bayerischer Rundfunk, které nás doprovázelo, vždycky vyběhli dva až tři členové televizního štábu a ptali se nás, jak se čápík cítí. Zdálo se, že noční přepravu snáší dobře.
Foto Khalil Baalbaki c) Čekáme na okamžik, kdy bude možné dát Sissi do hnízda. Rozhodli jsme se totiž, že nejprve necháme staré čápy, aby vlastní mláďata nakrmili.
Foto Khalil Baalbaki d) Sissi s novými sourozenci. Zjevně se nebojí, přece jen byla ze zoo zvyklá na lidi.
Foto Khalil Baalbaki Všechny fotografie
Khalil Baalbaki, Angeles
Abych to vysvětlil: Angela Schmid, která z Mnichova dojíždí pro ARD natáčet naše čápy, se před časem zmínila, že v mnichovské zoo se zrovna líhnou čapí mláďata a že by je chtěli vypouštět do přírody. Potíž je, jak to udělat. Jediná možnost by byla podstrčit je do čapího hnízda ve volné přírodě, což je v Německu už jen vzhledem k nízkému počtu hnízdících párů nepřekonatelný problém. Krom toho nic podobného s čápy ještě nikdo nezkoušel (nechtělo se mi tomu věřit, ale do dneška opravdu o jiném podobném pokusu nevíme). Samozřejmě se nabízelo říct "zkusme to"… a v pár okamžicích nám snad všem najednou došlo: když bude u hnízda kamera, je to ideální příležitost vidět, co se bude dít.

Nějakou dobu jsme ještě váhali, ale když nejmenší z Dominičiných a Kryštofových mláďat přestalo zaostávat, definitivně jsme se rozhodli, že jedno mládě do hnízda přidáme. To už bylo jasné, že s mnichovskými mláďaty to nepůjde, byla by o moc starší, ale ve vhodnou dobu se vylíhla tři mláďata v Alpenzoo v Innsbrucku. O svátcích jsme pro jedno dojeli - a Kryštof, Dominika a jejich tři vlastní potomci je bez problémů přijali!

A ještě jedna velká novinka: Všem mláďatům jsme odebrali po kapce krve a v brněnském veterinárním ústavu tak mohli určit jejich pohlaví. Ukázalo se, že innsbrucké mládě je samička; dali jsme jí jméno Sissi. Dominičina a Kryštofova vlastní mláďata jsou samečci, pojmenovali jsme je Otakar, Karel a Václav.
-mb-

V hlavní roli Sissi
(Pro přehrávání videí ve formátu RealVideo G2 potřebujete RealPlayer. Zdarma je k dispozici zde.)

28. Sissi v prvních hodinách na hnízdě (6. 7. 99).
Asi nejméně atraktivní z dnešní sady videozáznamů, vynechat ho však nelze. Chvílemi se zdálo, že Sissi trpí "časovým posunem". Měla totiž trochu jiný rytmus než tři naši samečci. Když odpočívali, Sissi se čistila; a když odpočívala Sissi, byli aktivní oni. Alespoň se to tak v přímém přenosu jevilo Angele.
G2 on-line
G2 download; 2,2 MB
Mpeg download; 2,8 MB

29. Sissi zkoumá "bratříčky" (6. 7. 99).
Byli jsme zvědaví, jak se k sobě budou mláďata chovat. Za nejzajímavější pokládám okamžik, kdy se Sissi "seznamovala" se svými novými sourozenci.
G2 on-line
G2 download; 1,5 MB
Mpeg download; 1,9 MB

30. Krmení (10. 7. 99).
Dospělí čápi jako by si ani nevšimli, že mají ve hnízdě o mládě víc. Při té vřavě se jim ostatně ani moc nedivím. (Sissi je úplně vpravo.)
G2 on-line
G2 download; 1,5 MB
Mpeg download; 1,9 MB

31. Sissi málem spadla (10. 7. 99)
V poryvu větru měla Sissi (ale v jiných okamžicích i samečci) co dělat, aby se udržela na hnízdě. Kývání suché borovice, na které je hnízdo, nás vyděsilo natolik, že jsme ji včera pro jistotu ukotvili lany.
G2 on-line
G2 download; 1,3 MB
Mpeg download; 1,6 MB

-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz