Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Dominika se neozývá (úterý 30. listopadu 1999)
Před čtyřmi lety, když jsme doprovázeli Kristýnu do Senegalu, jsme si mnohokrát říkali, jaké máme štěstí. Kristýna se přeletěla do Afriky přesně ve správnou chvíli, abychom ji dostihli v Maroku; u vádí Draa se zastavila na tak dlouho, abychom včas dojeli do Senegalu; auto se nám rozsypalo těsně před tím, než jsme se vydali do míst, která Kristýna vzápětí opustila, takže jsme se o den později mohli vydat správnou cestou; atd.

Jak se zdá, všechno štěstí jsme si vybrali právě před čtyřmi lety. Bilance této sezóny je neradostná. Nejprve o mláďatech:
Václav byl zastřelen v Itálii.
Karlův vysílač selhal ještě u hnízda.
Otakar byl naposled lokalizován v Německu, později se jedno písknutí jeho vysílače ozvalo ještě odkudsi ze severozápadní Afriky.
Sissi se naposled ohlásila z rakousko-německé hranice; poté se asi i její satelitní vysílač porouchal.

Sledování čapích rodičů Kryštofa a Dominiky se naproti tomu dařilo výborně - až do začátku minulého týdne. Poslední kvalitní souřadnice Dominiky přišly 21. listopadu. Souřadnice ze 23. listopadu byly nepoužitelné, 25. listopadu satelity zachytily jen jedno písknutí jejího vysílače a o víkendu už nezaslechly vůbec nic. Včera jsem se pokoušel zjistit co se děje a závěr je bohužel vcelku jednoznačný: minulý týden silně kleslo napětí baterie. Tedy opět závada…

Zbývá nám jen Kryštof, který se nadále zdržuje na mauritánsko-maliské hranici. Jeho solární vysílač funguje skvěle. Nerad bych to ale zakřikl…
-mb-

Dominika stále na svém místě (úterý 30. listopadu 1999)
Jen pár hodin poté, co jsem tu prohlásil, že Dominičin vysílač nejspíš selhal, přišly nové souřadnice: Dominika zůstává na svém jihomauritánském zimovišti.

Nevím, co se s jejím vysílačem dělo; každopádně dnes už bylo napětí baterie na obvyklé úrovni.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz