Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Vánoce a ramadán (Dakar, středa 15. prosince ráno)
Prodavač pohlednic, který má svůj krámek rozbalený u naší ambasády, je zbožný muslim. Poznáte to na první pohled: od modlení, kdy se hlavou dotýká země, se mu na čele udělala výrazná skvrna. Bezpochyby teď světí ramadán. Během dne nejí a nepije, ale hlavně se ke každému snaží chovat co možná nejslušněji a nejlaskavěji.

V Senegalu vyznává islám víc než 90 procent populace; ramadánu se přizpůsobily například i úřední hodiny bank. Zdaleka ne každý je ve víře stejně pevný jako onen prodavač; přesto se nám zdá, že je tady opravdu o poznání lepší atmosféra než v jiných částech roku.

Křesťanů žijí v Senegalu údajně jen asi 2 procenta. V centru tu a tam potkáte prodavače, který nese plastikový smrček a je ověnčený pestrobarevnými řetězy. Jinak tu Vánoce vlastně už nic nepřipomíná. Pokud ovšem nebudeme počítat pohlednici, kterou nabízí muslimský prodavač u ambasády: je na ní vánočně ozdobený baobab.
-mb-


Prodavač stromků a vánočních ozdob.

Muslimský prodavač nabízí i pohlednici s vánočním motivem: ozdobeným baobabem.

Řidič naší ambasády Pascal se hlásí ke křesťanské menšině.

Je ramadán, řidič taxíku vyvěsil na zrcátko růženec.



<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz