Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Kryštofův návrat ze Sahary na sever Kryštof se vrátil na sever! (pondělí 11. října 1999)
Skutečnost, že se Kryštof během čtvrtka vrátil ze Sahary o 300 kilometrů na sever, se vzápětí potvrdila další satelitní lokalizací. Nedosti na tom: Kryštof i v pátek pokračoval ve "zpětném tahu" a přes Atlas se vrátil do severní části Maroka. Znovu uletěl během jediného dne víc než 300 kilometrů a pak se konečně zastavil.
Ovšemže jsme nic podobného ještě nezaznamenali a vysvětlení se hledá jen velmi těžko. V sobotu jsme chvíli koketovali s myšlenkou, že by se Kryštof mohl vrátit do Evropy; na Gibraltaru byla tím pádem vyhlášena nejvyšší pohotovost. Nicméně Kryštof v sobotu už zůstal na místě. Na stejném místě, kde se zastavil před týdnem! Co si o tom myslet? Kryštof vyletěl nad Saharu, ale narazil na písečnou bouři. V cestě pokračovat nemohl. Čekat se Sahaře, kde není ani potrava, ani voda také nešlo. Tedy se vrátil na loviště, se kterými před pár dny udělal dobrou zkušenost. Přinejmenším překvapující je, že mu stálo za to vrátit se o 600 (!) kilometrů…
V pátek jsem tu spekuloval o dalším průběhu cesty samečka Václava: poletí do Afriky přes Krétu? Nové údaje zatím nejsou k dispozici, Franta Pojer ale udělal zběžnou rešerši, která se týká obdobného problému, a sice migrace černých čápů přes Itálii.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz