Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

S jistotou víme, že Václav byl zastřelen (čtvrtek 11. listopadu 1999)
Včera se definitivně potvrdilo, že Václav byl na jihu Itálie zastřelen. V jeho pozůstatcích bylo nalezeno víc než dvacet malých broků. Pachatel asi vyšel na lov drobných ptáků jako jsou skřivani nebo drozdi (což je v jižní Itálii zcela obvyklá věc!) a jeho terčem se stal i náš čáp…

Loňské lovecké sezóně padnul ve Francii za oběť Hynek (viz především zápisy ze 30.9., 2.10., 19.10., 24.10. minulého roku a komentář), té letošní ve Španělsku Jonáš (viz zápis ze 13. 10. na této stránce) a v Itálii Václav. Právě tyto tři země -znovu opakuji, že jde o Francii, Španělsko a Itálii- představují pro tažné ptáky nejnebezpečnější úsek jejich cesty. V těchto zemích je příliš mnoho lidí, kteří mají jako koníčka zabíjení všeho, co se hýbe. Příslušné úřady s tím buď nic nedělají, nebo skoro nic nezmohou. Co můžeme udělat? Snažit se, aby smutný konec našich čápů měl v příslušných zemích co největší publicitu, protože asi jedině posun veřejného mínění může přispět k tomu, aby se situace postupně změnila. Jak nám můžete pomoci? Pošlete nám svůj protest proti vandalskému zabíjení tažných ptáků. Všem čtenářům, kteří už to udělali mnohokrát děkuji! Vaše vyjádření dáme k dispozici ochráncům přírody a předáme je i velvyslancům Španělska a Itálie.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz